Tayyip Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu’nun Twitter’da toplam yarım milyona yakın takipçisi var. Tüm bu takipçilerinin Twitter profillerini derledik ve isim istatistiklerini çıkardık. Bu sayede, “Bu takipçiler arasında ismi Ahmet olanların yüzde kaçı Erdoğan’ı yüzde kaçı Kılıçdaroğlu’nu takip ediyor?” gibi soruları cevaplayabiliyoruz. Siz de merak ettiğiniz isimlerin istatistiklerini görün diye şu siteyi hazırladık: http://liderler.cilekagaci.com/isimler (yeni pencerede açılır.)

Liderler ve Takipçileri sitesinde, takip ettikleri politik lidere göre insanların isim istatistiklerini görebilir, bu iki liderin takipçileri arasında en yaygın isimler nelermiş öğrenebilirsiniz.

Ahmet, Ali, Ayşe ve Duygu

Eğer merak ettiyseniz, en  ağırlıklı olarak Erdoğan’ı takip eden isimler arasında ilk iki sırada “Mohamed” ve “Mohammad” var. Bu iki isme sahip toplam 23 takipçi var ve bunların 23’ü de sadece Erdoğan’ı takip ediyor. Türkçede kabul gören yazılışın dışında kullanılan bu isimlerin Erdoğan’ın Arapça konuşan takipçileri yüzünden listeye girdiğini sanıyoruz. Listede daha aşağılara indikçe Ebubekir ve Ahmed gibi yine Arapça kökenli ancak Türkçe yazılışıyla kullanılan isimlere rastlıyoruz. İlk 20’ye giren ilgi çekici bir isim “Sümeyye”. Aynı zamanda Erdoğan’ın kızlarından birisinin de ismi olan Sümeyye ismine sahip 189 takipçinin 170’si Erdoğan’ı, 19’u Kılıçdaroğlu’nu takip ediyor.

Ağırlıklı olarak Kılıçdaroğlu’nu takip eden ilk iki isim ise “Sezgi” ve “Kıvılcım”. Toplam 52 tane Sezgi ve Kıvılcım’ın hepsi de Kılıçdaroğlu’nu takip ediyor. “Tilbe”, “Umay,” “İmge” gibi isimlerle devam eden listenin ilk sıraları eski Türkçe (Ortaasya Türkçesi)  veya 1930’ların dil devrimi kökenli isimlerden oluşuyor.

Sitemizde de belirttiğimiz gibi:

“Bu analiz ile herhangi bir sosyal ya da siyasî mesaj verme amacımız yok. İsimlerimiz, kendi tercihimiz değil. İnsanların isimlerinden etkilenerek siyasî tercihlerini belirlediklerini de sanmıyoruz. Bununla beraber, ailelerin çocukları için tercih ettikleri isimler aynı zamanda coğrafî ve sosyo-ekonomik sinyaller içeriyor. İki liderin takipçilerinin isimleri arasında gözleyeceğimiz örüntüler bu coğrafî ve sosyo-ekonomik şartların insanların siyasî tercihleri üzerindeki etkisini anlamada yardımcı olabilir. Eğer bu örüntüler hakkında fikirleriniz varsa bunları sosyal medyada (Facebook, Twitter, interaktif sözlükler, vs.) paylaşmaktan çekinmeyin; merakla dinliyor olacağız.”