Akşam Gazetesinin 25 Nisan 2011 tarihli bir haberinde şöyle bir paragraf var:

Metropoll Genel Müdürü Prof. Dr. Özer Sencar, Türkiye geneli düşünüldüğünde aday veya seçim beyannamelerin çok fazla etkili olduğunu düşünmediğini belirterek, ‘Seçmeni liderlerin söylemleri ve inandırıcılıkları etkiler. Yoksa partilerin beyannamesini halkın yüzde 1’i dahi açıp okumaz’ dedi.

Özer Sencar’ın seçmenlerin beyannameleri okumadığı yönündeki tahminini biz de paylaşıyoruz. Ancak bu durum tespiti, asla seçmenlerin ilgisiz olduğu anlamına gelmiyor. Eğer seçim beyannamelerinde cümle sonlarına dair analizimizi okuduysanız bu tür dokümanların ne kadar uzun olduğunu biliyorsunuz demektir. İnsanların bu dokümanları indirip ayrıntılı olarak okumalarını, bununla da kalmayıp ilgi duydukları konularda tüm partilerin neler dediğini karşılaştırmalı olarak incelemelerini beklemek çok gerçekçi değil.

İşte tam olarak bu sebeple, seçmenlerin parti beyannamelerini baştan sona okumak zorunda kalmadan inceleyebileceği, farklı partilerin aynı konuda neler dediklerini karşılaştırabileceği bir arama motoru hazırladık ve ismini de Politik Arama Motoru koyduk. Linke tıklayın, anahtar kelimeleri girin (mesela nükleer enerji, seçim barajı, Avrupa Birliği, vs.) ve partilerin bu konularda söyleyecek neleri varmış yan yana görün. Eğer politika konusunda tartışmayı seviyorsanız ilginç bulduğunuz, beğendiğiniz sonuçları sosyal medya ortamlarında tanıdıklarınızla paylaşabilirsiniz de.

 

Politik Arama Motoru

 

Politik Arama Motoru’nun seçmenlerin bilgiye erişimini kolaylaştıracağını ve bu sayede onların daha bilinçli karar vermelerine yardımcı olacağını ümit ediyoruz. Bu tür sitelerin aynı zamanda kolektif bir bellek oluşturarak partilerin hesap verebilirlik konusunda kendilerini geliştirmelerine vesile olacağını düşünüyoruz. 2015 yılında yapılması beklenen gelecek seçimlerde Politik Arama Motoru’nu tekrar ziyaret ettiğinizi ve iktidar partisinin hangi sözlerini tutup hangilerini tutmadığını kolayca gördüğünüzü düşünün.

Biz halkın yüzde birinden daha fazlasının bu ülke yönetiminde bilinçli bir şekilde söz sahibi olmak istediğine inanıyoruz. Tek gereken, onlara bilgiye erişmeleri ve bunu başkaları ile paylaşmaları için gerekli araçları sunmak. Eğer bu düşüncemizi paylaşıyorsanız bize yardım edin: Politik Arama Motoru’nu tanıdıklarınızla paylaşın.